Hoe kies je een fietsdrager uit

Wanneer je er vaker met je fiets op uit wilt, of je wilt op vakantie graag fietsen, dan is een fietsendrager essentieel. Maar de grote vraag blijft dan, hoe kies de goede uit? Gelukkig hoef je niet volledig in het donker te tasten en zijn er enkele richtlijnen voor het kiezen van een goede fietsendrager, en deze zullen we nu met je delen.

 

Fietsendragers

Let op de kogeldruk van je auto

Bij de technische gegevens van de auto kun je de kogeldruk vinden. De kogeldruk bepaalt hoeveel gewicht er maximaal bovenop jouw auto mag komen. Het gewicht van de fietsen plus het gewicht van de fietsendrager mag deze dus niet overschrijden. Voordat je een fietsendrager koopt is het dus belangrijk dat je weet hoeveel gewicht aan fietsen je er maximaal op wilt zetten. Dan kun je het maximale gewicht van de fietsendrager berekenen

 

Het draaggewicht

De fietsendrager moet natuurlijk ook sterk genoeg zijn om de fietsen te kunnen zetten. Hierbij moet je dus eerst weer het maximale gewicht van het aantal fietsen weten. Eigenlijk kunnen bijna alle fietsendragers redelijk wat gewicht aan, alleen bij de oudere moet je wat opletten. En wanneer je E-bikes hebt, die een stuk zwaarder zijn dan de gemiddelde reguliere fiets, kan het nog weleens voorkomen dat een fietsendrager dat niet aankan.

 

De breedte van de wielgoot

De breedte van de wielgoot, waar je dus het wiel inzet, kan vaak niet aangepast worden. En dit is meestal geen probleem tenzij je een mountainbike of een andere fietsen met bredere banden mee wilt nemen. In dit geval wil je dus een fietsendrager hebben met extra brede wielgoot.

 

Welke soort drager

Er zijn drie soorten fietsendragers, de dakdrager, de trekhaakdrager en de disseldrager. Een disseldrager is eigenlijk alleen een optie wanneer u een caravan meeneemt. Hier hangt hij dan ook tussen de auto en de caravan. Bij een dak drager zitten ze op het dak, dit voelt erg stabiel en is de enige manier om meer dan drie fietsen mee te kunnen nemen. Wel kost dit extra brandstof doordat ze veel windvangen en bij bijvoorbeeld parkeergarages komt u niet binnen. Voor een trekhaakdrager hebt u dus wel een trekhaak nodig, en dit kan een grote constructie worden. Maar een trekhaakdrager is ideaal voor zwaardere fietsen zoals E-bikes.

Author: admin

Share This Post On