Een SD kaart, wie heeft er nog geen?

Veel zaken gaan vandaag de dag op digitale wijze. Gegevensoverdracht doen we per mail of via WeTransfer. En willen we bepaalde dingen toch nog even bewaren, dan slaan we deze gegevens op in de “cloud”, op de harde schijf of op een USB stick. Toch maken we tegenwoordig ook nog veel gebruik van SD kaarten. SD kaarten zijn namelijk ideale gegevensdragers, het zijn geheugenkaarten die voor veel verschillende toepassingen te gebruiken zijn. Het grote voordeel van geheugenkaarten is dat ze handzaam zijn qua formaat, gemakkelijk zijn in het gebruik en dat ze door vrijwel elk device (fototoestel, laptop en mobiele telefoon) worden herkend. Veel mensen gebruiken dan ook een SD kaart in plaats van een USB stick. Met name gebeurt dit met foto’s. Een kaartje met daarop bijvoorbeeld jouw foto’s stop je simpelweg in de laptop van degene bij wie je op visite bent en voila … je kunt al jouw belevenissen en mooie plaatjes laten zien. En indien gewenst kun je deze foto’s dan ook heel gemakkelijk overzetten op de betreffende laptop. Handig als je bijvoorbeeld weg bent geweest met vrienden of familie. Zij kunnen nu op hun gemak de foto’s bekijken en degenen die zij echt de moeite waard vinden vanaf hun eigen laptop of computer af laten drukken. Hoewel … af laten drukken gebeurt steeds minder, dus de kans is groter dat deze foto’s terecht komen in een digitaal fotoboek.

 

sdkaart

 

Aandachtspunten bij een SD kaart kopen

Feitelijk is een SD kaart kopen zo gepiept. Je koopt deze kaarten immers snel en gemakkelijk online. Gewoon lekker eenvoudig vanuit je luie stoel en de volgende dag valt deze al keurig bij je op de mat. Maar let op! Er zijn echter wel een paar aandachtspunten als het gaat om het kopen van het juiste type kaartje. Deze kaarten zijn er namelijk in verschillende formaten. We onderscheiden wat dit betreft drie typen SD geheugenkaarten, namelijk de standaard geheugenkaart, het micro kaartje en de mini SD kaart. Bestel daarom niet zomaar een geheugenkaartje, maar eentje die ook inderdaad geschikt is voor het apparaat waarin je deze wilt gaan gebruiken.

 

Een tweede punt van aandacht is de snelheid van deze kaartjes. Deze snelheid is in tweeën te verdelen. Je hebt bij SD kaarten namelijk te maken met een zogenoemde schrijfsnelheid en leessnelheid. De schrijfsnelheid geeft aan hoe snel de kaart werkt bij het wegschrijven van data op de kaart. De leessnelheid geeft juist aan hoe snel de gegevens van het kaartje af te lezen zijn. Beide snelheden worden weergegeven in Mbit/sec. Met name voor het gebruik in fotocamera’s worden SD kaarten met een hoge schrijfsnelheid aanbevolen. Je kunt hierbij het beste even de gebruiksaanwijzing van jouw (video)camera raadplegen.
Een derde punt, en zeker niet het onbelangrijkste, is de opslagcapaciteit van SD kaarten. SD kaarten zijn verkrijgbaar met een opslagcapaciteit die varieert van 4 GB tot en met 512 GB. De meest verkochte SD kaarten zijn die met een opslagcapaciteit van 32 GB en 128 GB. Waarom juist de SD kaart 32gb en de SD kaart 128gb zo populair zijn laat zich eenvoudig verklaren. Op 32gb kun je al erg veel data kwijt, terwijl dit kaartje niet al te duur is. Voor de mensen die juist heel veel data kwijt willen op een geheugenkaart is 32gb te weinig. De SD kaart 128gb is voor deze mensen vaak wel ruim voldoende, terwijl de prijs van deze SD kaart nog steeds goed te betalen is. Voor de echte grootverbruiker van data is er de geheugenkaart met een opslagcapaciteit van maar liefst 512gb. Het laat zich raden dat hoe groter de opslagcapaciteit is, hoe meer je voor het geheugenkaartje neer moet leggen.

Author: admin

Share This Post On