Wat is een internet kabel?

Als men spreekt over een internetkabel, dan bedoelt men in vrijwel alle gevallen een UTP-kabel. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Een UTP-kabel kent vele toepassingsmogelijkheden. De meest voorkomende toepassingsmogelijkheid is het verbinden van een computer met een router of modem. In dit geval wordt het internetsignaal via de UTP kabel vervoerd van de modem naar de computer en andersom. Uiteraard zijn er meerdere apparaten die met UTP-kabels uit de voeten kunnen, hierbij kan gedacht worden aan een gameconsole, WiFi extender enzovoort. Tegenwoordig kan zelfs een digitale televisie zijn signaal ontvangen middels een UTP kabel!

cat6a-20-m-platte-utp-kabel-blauw

 

Wat kost een UTP kabel?

Er zijn verschillende soorten UTP-kabels. De prijzen van de verschillende varianten verschillen wel, maar het verschil is minimaal. Het is dus altijd verstandig om de beste kabel te kiezen, aangezien de prijzen minimaal van elkaar verschillen. Tegenwoordig zijn er CAT5E, CAT6, CAT6A en CAT7 kabels verkrijgbaar. CAT5E en CAT6 kunnen snelheden tot 1000 Mbit/s verwerken. CAT6A en CAT7 kabels zijn in staat om snelheden tot maar liefst 10.000 Mbit/s te realiseren.

Verder is de prijs afhankelijk van de lengte van de UTP-kabel. Er zijn losse UTP-kabels verkrijgbaar, waar men de uiteinden zelf bevestigt. Op deze manier is het mogelijk om relatief goedkoop een lange UTP-kabel door het hele huis of bedrijfspand aan te leggen. Er zijn echter ook startklare kabels verkrijgbaar variërend van 0,5 meter tot 30 meter. Netwerkkabels van 0,5 meter zijn al verkrijgbaar vanaf €1 (CAT5E). Een kabel van 30 meter kost zo’n €15. CAT6 en CAT7 kabels zijn vaak slechts een paar euro duurder dan de CAT5 kabels.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *